De 15 belangrijkste website bouw tips

Jul 24, 2024 | Blogs

Om je te helpen bij het leverancier selectieproces bij het laten bouwen van een website hebben we de 15 website bouw tips opgesteld die je veel geld en tijd kunnen besparen.

 

  1. Je kunt het bouwen van een website op de balans activeren, zodat je investeringsaftrek krijgt en de investering kunt afschrijven. Dit geldt eventueel alleen wanneer u de broncode en de volledige rechten van de applicatie krijgt. Zorg er dus voor dat je die ontvangt bij oplevering en maak daarover vooraf afspraken zodat het duidelijk is.
  2. Om een goede website te maken moet je rekening houden met het ontwerp, gebruiksvriendelijkheid van het beheer systeem (CMS) en de zoekmachine vriendelijkheid van het CMS (anders vinden bezoekers je niet via de zoekmachines en is het geen investering maar eerder een kostenpost).
  3. Een statische html of flash website heeft als voordeel dat er geen grafische beperkingen zijn. Nadeel is dat zoekmachines aanpassingen in de website waarderen en dit kost bij een statische html of flash website veel meer inspanning waardoor je website minder bezoekers zal trekken. Leg je webbouwer dus uit dat dit punt van belang is.
  4. Zorg dat je voorafgaand aan het bouwen van een internetsite een sitemap maakt met alle belangrijke pagina’s. Dit zorgt ervoor dat je van tevoren nadenkt over de opbouw van plaatjes en de navigatie. Een sitemap is een soort van uitklapstructuur van al uw pagina’s.
  5. Wil je hulp bij het maken van een website, betrek dan ook een zoekmachine marketing bureau. Zij kunnen veel tips geven over de opzet van de html bouw en het ontwerp. Je wil toch ook dat je website gevonden wordt?
  6. Zorg dat de webbouwer altijd de kosten van het website laten maken uiteenzet en per onderdeel specificeert. Je kunt dan zelf kiezen uit de opties en functionaliteiten. En natuurlijk binnen je budget blijven. Je kunt het ook omdraaien; door een budget te noemen kan de webbouwer aangeven wat ze daarvoor kunnen doen. Dat leidt tot veel meer vergelijkbare offertes van webbouwers.
  7. Een professionele website vereist ook een professionele project aanpak. Zorg ervoor dat je voorbeelden krijgt hoe het project wordt gemanaged door de webbouwer. Immers: 70% van de ICT projecten bereikt niet de resultaten die ervan verwacht werden.
  8. Laat je bij de keuze voor open source, .php, of .net informeren door objectieve partijen die vaak met webbouwers werken zoals reclamebureaus, SEO bureaus of vormgevers. Zij hebben vaak beter inzicht in de voor en de nadelen van de verschillende technologieën.
  9. Zoek drie voorbeelden van websites die je mooi of goed vindt in het bereiken van een vergelijkbare doelstelling en gebruik die als voorbeeld. Dat geeft uw website leverancier meer inzicht in je wensen.
  10. Vraag de webbouwer hoe ze omgaan met grote aantallen bezoekers, grote aantallen pagina’s en een groot aantal producten. Lang niet alle webbouwers houden hiermee rekening, waardoor je website misschien niet in de lucht blijft bij onverwachte (hopelijk positieve!) publiciteit.
  11. Bekijk of de webbouwer vergelijkbare voorbeelden heeft van projecten zoals jij die in gedachten hebt. Het zou jammer zijn wanneer je website project dient als pilot project, toch?
  12. In hoeverre denkt de webbouwer met je doelstellingen mee? Is hij ook voldoende kritisch of beaamt hij alleen wat je aangeeft (in dat laatste geval loop je wellicht risico’s).
  13. Wat zijn veel voorkomende problemen bij de webbouwer wanneer hij projecten doet voor zijn klanten; een dergelijke vraag geeft goed inzicht in de sterktes en zwaktes van het bedrijf. Elk bedrijf heeft ook zwaktes!
  14. Hoe lang bestaat de webbouwer en hoeveel mensen programmeren er? Denk aan de continuïteit en de flexibiliteit van je project. Veel webbouwers bestaan maar een paar jaar of moeten stoppen door personeelsverloop.
  15. Heb je genoeg verstand van het onderwerp? Een ICT project leidt in gemiddeld 70% van de gevallen tot een teleurstelling. Ervaring is daarbij van groot belang. Huur desnoods een specialist in. Eventueel kun je ook een andere webbouwer vragen om de offerte te beoordelen (zolang hij dan zelf niet meedoet in het proces).

Artikel delen

Meer weten?

Wij helpen je verder

"*" indicates required fields

Naam*